Mobilitate Erasmus+ în Belgia

În perioada 5-9 februarie 2024, patru elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj se află într-o mobilitate la Institute Sisters Maricolen din Maldegem (Belgia). Alături de elevii români, la această mobilitate participă elevi de la I.E.S. Castellet din Sant Vicenç de Castellet (Spania), Rupprecht-Gymnasium din München (Germania) și Lycée Saint-Exupéry din Terrasson (Franța).

În prima zi a mobilității, elevii din România au fost primiți de conducerea școlii gazdă și au făcut cunoștință cu echipa de implementare a proiectului din Belgia, precum și elevii din Franța, Germania și Spania implicați în proiect. Activitățile au început cu jocuri de intercunoaștere. Elevii implicați în mobilitate s-au prezentat și s-au implicat în activități de team building, folosind metodele Elevator pitch și Speed dating. Elevii din Lugoj au prezentat orașul și liceul în care învață. A urmat vizitarea școlii gazdă de către oaspeți și alte activități desfășurate pe metode interactive.

După-amiaza, reprezentanții școlii gazdă au făcut o prezentare a școlii și a proiectelor europene în care este implicată instituția, iar mai apoi, elevii școlii gazdă le-au predat oaspeților o lecție de limba néerlandais, învățându-i câteva cuvinte în această limbă.

Implicându-se în această mobilitate, elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, își dezvoltă abilitățile de comunicare în limba franceză, descoperă elemente comune specifice adolescenților europeni și metode interactive de a se cunoaște și de a învăța. Elevii români implicați au descoperi informații despre sistemul de educație din Belgia și informații despre particularitățile culturii și civilizației țării gazdă.

Această mobilitate se desfășoară sub deviza Uni.e.s dans la diversité. Limba de comunicare a acestei mobilități este limba franceză și ea se desfășoară în cadrul acreditării Erasmus+ deținute de Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj.

În capitala Uniunii Europene

Cei patru elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, aflați într-o mobilitate la Institute Sisters Maricolen din Maldegem (Belgia), au vizitat, 6 februarie 2024, orașul Bruxelles. Alături de elevii și profesorii școlii gazdă, precum și elevii din Franța, Germania și Spania implicați în activități, elevii români s-au plimbat în Cartierul European (Le Quartier européen) și în centrul istoric al capitalei Belgiei, având posibilitatea să descopere aspecte reprezentative legate de civilizația belgiană. Întreaga activitate a fost coordonată de elevii belgieni care au oferit oaspeților informații despre cele mai reprezentative clădiri și locuri din Bruxelles.

În Cartierul European (Le Quartier européen) elevii au putut vedea sediile Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European, precum și diverse monumente dedicate unor personalități semnificative pentru ideea europeană, precum Robert Schuman. În centrul Bruxellului elevi au descoperit istoria, politica și cultura belgiană vizitând reședința primului-ministru (Rue de la Loi, 16), Parlamentul flamand, Palais de la Nation (Parlamentul belgian), Parcul Warande, Palatul Regal, Muzeul instrumentelor muzicale, Gara centrala, Biblioteca și Galeriile regale, La Grand Place (Piața Centrală) și, bineînțeles, Manneken Pis.

După amiaza, elevii și profesorii implicați în proiect au participat la o vizită ghidată la sediul Parlamentului European, unde au avut posibilitatea să descopere istoria, valorile și modul de funcționare al Uniunii Europene.

Participând la această vizită, elevii de la HasdEU și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în franceză, au învățat despre istoria, cultura și civilizația belgiană și și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în franceză. Elevii au înțelege importanța conservării patrimoniului național și și-au îmbunătățit cunoștințele despre instituțiile Uniunii Europene și competențele civice.

Descoperirea diversității

Miercuri, 7 februarie 2024, cei patru elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, aflați într-o mobilitate în Belgia au participat, alături de colegii din Spania, Belgia, Franța și Germania, la activități și ateliere în care în care au cum să analizeze un film și cum să abordeze conceptul de diversitate. Pentru a ilustra conceptul de diversitate, elevii români au prezentat colegilor filmul Concertul, iar mai apoi au lucrat în grupe mixte, dezbatând din diverse unghiuri un film pe tema diversității propus de gazde. După amaiza, elevii români, germani, spanioli, belgieni și francezi s-au implicat în activități practice bazate pe filmul vizionat, realizând materiale în care și-au descrie experiențele lor despre diversitate și respectarea diversității.

Participând la aceste acțiuni, elevii de la HasdEu și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba franceză, au învățat noi metode de analiză a unui document vidoe și noi moduri de exprimare artistică. Astfel, ei au descoperit importanța diversității și și-au dezvoltat abilitățile civice.

Joi sunt întotdeauna ploi

Cei patru elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj aflați într-o mobilitate Erasmus+ în Belgia au participat, joi, 8 februarie 2024, la o excursie în orașul Bruges. Împreună cu elevii din Spania, Germania, Belgia și Franța, elevii români au vizita Musée Groeninge și centrul istoric al orașului Bruges. Elevii din școala gazdă, au avut îndeplinit rolul de ghizi, prezentând cele mai importante monumente arhitectonice din oraș. Elevii români au lucrat în grupuri mixte, învățând pe baza unor grile de observație.

După amiaza, reprezentanții instituției gazdă au prezentat oaspeților rezultatele proiectelor Leonardo + și Maricolen on Ice în care a fost implicată școala din Belgia.

Implicându-se în aceste activități, elevii români și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în franceză, au învățat despre istoria, cultura și civilizația belgiană (europeană) și și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în franceză. Elevii au putut înțelege importanța conservării patrimoniului artistic și cultural și și-au îmbunătăți abilitățile civice.

Ultima zi în Belgia

Vineri, în ultima zi a mobilității Erasmus+ la Institute Sisters Maricolen din Maldegem, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au asistat la diverse ore în școala gazdă și au urmărit lecțiile pe baza unor chestionare, încercând să descopere diferențe între sisteme de învățământ din Belgia și România, comparând metodele de predare.

Elevii români au dobândit astfel cunoștințe de specialitate și cunoștințe despre metodele de predare-învățare în Belgia și și-au dezvoltat vocabularul specific în limba franceză.

Ziua a continuat cu o vânătoare de comori culturale și arhitecturale. Elevii români, spanioli, germani și francezi implicați în mobilitatea Erasmus+, au descoperit cele mai importante clădiri și monumente din Maldegem, orașul în care se află școala gazdă. Oaspeții au fost ghidați de elevi din școala gazdă. Elevii români au notat în jurnalul zilei cele mai importante locuri pe care le-au vizitat. Astfel, elevii dezvoltă abilitățile de comunicare în limba franceză, au învățat despre istoria, cultura și civilizația Belgiei și au înțeles importanța conservării patrimoniului național, îmbunătățindu-și abilitățile civice.

În ultima activitate a mobilității, elevii români, spanioli, germani, belgieni și francezi au lucrat împreună pentru a realiza produsele finale ale mobilității: afișe, postere, bannere etc. Participanții la proiect s-au intervievat reciproc și au vorbit despre experiențele de învățare din aceste zile. La finalul activităților s-au acordat diplomele de participare.

Participând la activitate elevii români și-au dezvoltat abilitățile de lucru în grup, competențele de comunicare în limba franceză, oral și scris.

Cele mai recente stiri

 • Invitație la lectură

  Invitație la lectură

  În contextul Zilei Naționale a Lecturii, cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj au desfășurat o serie de activități menite să trezească dorința de a citi în rândul elevilor.Astfel, elevii clasei a X-a D, coordonați de doamna profesoară Elvira Mâțu, au organizat un cerc de lectură în cadrul căruia și-au prezentat cartea preferată, din…

 • Mobilitate Erasmus+ în Belgia

  Mobilitate Erasmus+ în Belgia

  În perioada 5-9 februarie 2024, patru elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj se află într-o mobilitate la Institute Sisters Maricolen din Maldegem (Belgia). Alături de elevii români, la această mobilitate participă elevi de la I.E.S. Castellet din Sant Vicenç de Castellet (Spania), Rupprecht-Gymnasium din München (Germania) și Lycée Saint-Exupéry din Terrasson (Franța).…

 • Concursul European „Tânărul Ambasador”

  Concursul European „Tânărul Ambasador”

  Lions Club District 124 România în parteneriat cu I.S.J. Timiș organizează, în anul școlar 2023/2024, Concursul European „Tânărul Ambasador” (Bert Mason Young Ambassador) care constă în scrierea și prezentarea unui proiect de voluntariat care se va putea implementa la nivelul comunității locale în domenii precum mediu, sănătate, educație, social etc. În 1 februarie 2024, la…

 • Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală

  Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală

  „Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolența este mai bună decât violența și pacea este mai bună decât războiul”. Pe data de 30 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate si respect, mesajul principal al acestei zile fiind dragoste…

 • Premii pentru micii geografi

  Premii pentru micii geografi

  Vineri, 26 ianuarie 2024, s-a desfășurat a IV-a ediție a Concursului Județean Itinerarii Virtuale pe Terra organizat de Inspectoratul Școlar General Timiș în parteneriat cu Societatea de Geografie din România, filiala Timiș. La acest concurs, elevii Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” din Lugoj au obținut numeroase premii şi menţiuni. Astfel, eleva Iasmina Ujhelyi, din clasa a…

 • Elevii de la Hasdeu au comemorat Holocaustului

  Elevii de la Hasdeu au comemorat Holocaustului

  Pentru comemorarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj s-au implicat în activități diverse. Elevii claselor a IX-a C, a IX-a D și a XI-a D și a XI-a D au participat în perioada 19 – 26 ianuarie 2024 la o serie de activități în care…

 • Cultura română – cultură europeană

  Cultura română – cultură europeană

  Vineri, 26 ianuarie 2024, 24 de elevi ai Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au vizitat expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la la Muzeul Național de Artă Timișoara. Expoziția, care și-a propus să ilustreze particularitaățile artistului care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență a oferit posibilitatea elevilor participanți…

 • Unirea Principatelor Române celebrată de elevii de la HasdEu

  Unirea Principatelor Române celebrată de elevii de la HasdEu

  Marți, 23 ianuarie 2024, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj, s-au sărbătorit 165 ani de la Unirea Principatelor Române.Evenimentul a fost organizat, în colaborare, de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ Lugoj. Corul elevilor de la…

 • Premii la Public Speaking

  Premii la Public Speaking

  La faza județeană a concursului Public Speaking, desfășurată în 19 ianuarie 2024, elevii Liceului Teoretic Iulia Hasdeu din Lugoj au obținut rezultate strălucite. La grupa 12-15 ani, elevii Bogdan Ivanciu-Stroia și Radu Morariu, din clasa a IX-a A, au obținut locul I, iar elevul Leon Mâțu, din clasa a VI-a, un locul al III-lea.La grupa…

 • Ziua Culturii Naționale

  Ziua Culturii Naționale

  15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale, a constituit pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj prilejul unor manifestări dedicate culturii române și poetului național, Mihai Eminescu.O parte dintre aceste activități s-au desfășurat în incinta școlii, altele fiind găzduite de Biblioteca Municipală Lugoj. Aici, elevii liceului, coordonați de doamnele profesoare Elvira Mâțu și…

 • Premii la JDAH

  Premii la JDAH

  Elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, coordonați de doamna profesor Doina Popîrlan, s-au și implicat în toamna anului 2023 în proiectul Junior Design Antreprenor Handmade. După participarea la câteva workshopuri pe tema antreprenoriatului, elevii implicați și-au făcut făcut firme de exercițiu, planuri de afaceri și s-au apucat de producucția unor obiecte specifice Sărbătorilor de…

 • Excursie la Sibiu

  Excursie la Sibiu

  În 20 decembrie 2023, elevii clasei a IX-a C, însoțiți de doamna profesor Codruța Jivulescu, au luat contact cu magia sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun din Sibiu. În cadrul unei excursii școlare, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, au vizitat Sibiu pentru a vizita cu cele mai importante obiective culturale…