InnoMate – „Inovație pentru viitor” este un proiect United Way derulat în licee începând cu anul 2021. Proiectul se bazează pe o curriculă dezvoltată și adaptată în anul 2020 de United Way România pentru a răspunde nevoilor elevilor de a se dezvolta și a-și planifica cariera profesională. Activitățile se adresează tinerilor aflați în dezavantaj socio-economic, în situație de vulnerabilitate socială sau cu dificultăți școlare. Scopul proiectului este acela de a dezvolta competențe și abilități care să completeze cunoștințele dobândite în școală pentru a crește șansele de angajare și a realiza o bună integrare în piața forței de muncă.
Liceele în care se va desfășura acest proiect au fost selectate ținând cont de nivelul de promovabilitate, rezultatele la testările naționale și situația socială și economică a elevilor, astfel încât tinerii cu cea mai mare nevoie de susținere să poată beneficia de proiect și să fie încurajați pentru a-și croi un drum profesional. Ca de altfel toate proiectele derulate de United Way România, InnoMate – Inovație pentru viitor vizează un impact de lungă durată și abordează o metoda integrată de intervenție, intervenind în special în rândul tinerilor, dar și al cadrelor didactice, prin formare și dezvoltare de noi competențe și abilități care să le ajute în lucrul cu elevii.
Proiectul de Antreprenoriat și Consiliere Vocațională „InnoMate” se va desfășura în perioada februarie-iulie 2024 și la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, acesta fiind unul din liceele selectate. În această perioadă, în cadrul școlii se vor desfășura activități interactive, non-formale, creative. Proiectul se va finaliza cu un Concurs Județean de realizare a unor Proiecte de Afaceri, scrise și gândite de echipele de elevi.
Doamna profesoară de informatică Elena Ciociu și doamna profesor consilier școlar Camelia Yvonne Demeter au acceptat provocarea de a coordona la nivel local un proiect național implementat în parteneriat cu United Way și Asociația Timar Timișoara. În acest proiect sunt au prevăzute activități prin care tinerii elevi să dobândească abilitățile de a dezvolta afaceri, precum și activități de consiliere vocațională.
După o promovare serioasă a proiectului în rândul tinerilor liceeni, s-a format un grup țintă de 50 de elevi entuziaști și plini de energie din clasele a X-a. Acești minunați elevi vor descoperit plăcerea activităților de echipă, rezolvării de sarcini împreună, jocurilor de team-building, comunicării non-formale, negocierii, analizei critice.
Activitățile cu grupurile mari de elevi dar și cele cu grupurile mici, vor facilita comunicarea, inter-cunoașterea și creativitatea. Se vor rupe barierele dintre clase, elevii se vor împrietenii și vor reușii să colaboreze, vor schimba idei de afaceri și își vor dezvolta planurile de bussiness. Vor da dovadă de spirit organizatoric, spirit de echipă, încredere în sine și în coechipieri.