Erasmus+, Airion-Lugoj

On y va encore une fois

Luni, 14 aprilie 2024, 9 elevi dela Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj a început o mobilitate Erasmus+ la EPL de l’Oise din Airion, Franța. La prima oră a zilei elevii români au fost întâmpinați de conducerea școlii gazdă și de elevii din Franța implicați în proiect. Elevii românii și francezi implicați în activități s-au prezentat și au aflat folosind metoda speed dating și au participat la activități de team building. Tot acum, elevii de la Airion au prezentat localitatea și liceul în care învață, iar elevii din Lugoj și-au prezentat orașul și liceul.

Activitățile au continuat cu vizitarea școlii gazdă. Elevii români au fost ghidați de elevii francezi și au urmărit obiectivele vizitate cu ajutorul unui chestionar. Elevii români au descoperit informații despre școala gazdă și despre sistemul de învățământ francez și și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare în limba franceză.

După această vizită, elevii au participat la o activitate interactivă în care au învățat despre politică, evenimentele actuale și stereotipuri. În cadrul acestei activități, elevii români s-au implicat în activități și au lucrat alături de studenții francezi.

Pentru a descoperi sistemul de învățământ din Franța, elevii români au participat la ore în cadrul școlii gazdă. Elevii români au participat la ore de fablab, franceză, matematică, fizică și istorie-geografie la școala gazdă și au urmărit lecțiile pe baza de chestionare.

Ziua s-a încheiat cu diverse activități comune. Elevii români și francezi participă la jocuri de masă, activități sportive sau culturale (dansuri, cântece etc.), precum și la realizarea unui slam. Astfel, elevii români și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba franceză, au aflat informații despre cultura și civilizația Franței și și-au dezvoltat abilitățile de lucru în echipă. Limba acestei mobilități este franceza.

De la Saint-Valéry-sur-Somme la Fort-Mahon-Plage

În cea de a doua zi a mobilității în Franța, marți, 16 aprilie 2024, elevii români și francezi au participat la o excursie la Saint-Valéry-sur-Somme și la Fort-Mahon-Plage. În orașul medieval Saint-Valery sur Somme, elevii români au luat contact cu istoria și arhitectura medievală. Elevii lugojeni au primit explicații și au învățat pe baza unor chestionare puse la dispoziție de profesorii din școala gazdă.

După amiaza, elevii francezi și români au vizitat Golful Somme din Rezervația Națională Națională Somme și plaja Fort Mahon, cunoscută pentru numeroasele foci care pot fi văzute aici. Elevii au observat dunele specifice plajelor de la Marea Nordului și au descoperit flora și fauna din zonă. În grupuri mixte, româno-franceze, elevii au citit peisajul pe baza unor grile de observație și au întocmit o listă de termeni specifici.

Participând la aceste mobilități, elevii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba franceză, au învățat despre geografia, flora și fauna Franței, despre cultura și civilizația franceză, despre istoria Franței și și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în limba franceză.

În inima Franței
Miercuri, 16 aprilie 2024, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj aflați într-o mobilitate Erasmus+ la EPL de l’Oise din Airion au fost într-o excursie capitala Franței, Paris. Aici, elevii francezi și români au vizitat Trocadero, Turnul Eiffel, malurile Senei, Petit și Grand Palais, Champs Elysée, Place de la Concorde și Grădina Tuileries din Paris. Elevii români au notat pe fișe aspecte reprezentative legate de cultura și civilizația franceză, iar elevii francezi a fost ghizi pentru elevii români și le-au oferit informații despre cele mai reprezentative clădiri din Franța.
În a doua parte a zilei, elevii au vizitat Muzeul Luvru. Aici, elevii români și francezi au au descoperit simbolurile emblematice în jurul virtuților cardinale (prudență, forță, dreptate și cumpătare), virtuților olimpice (excelență, respect și prietenie) și motto-ului european („Uniți în diversitate”) în operele de artă expuse. Ziua s-a încheiat cu o vizită la casa în care a locuit Iulia Hasdeu la Paris, pe rue Saint-Sulpice în care a locuit, la Paris.
Participând la aceste activități, elevii români și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în franceză, și au învățat despre istoria, cultura și civilizația Franței, și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în franceză și au descoperit importanța conservării patrimoniului național, îmbunătățindu-și abilitățile civice.

Entre amis à Amiens

Joi, 18 aprilie 2024, elevii români aflați într-o mobilitate în Franța au vizitat orașul Amiens. Împreună cu elevii francezi, care au avut rolul de ghizi, liceenii de la HasdEu au vizitat cartierul Gării, Catedrala și cartierul Saint-Leu. Elevii români au notat principalele aspecte reprezentative legate de civilizația franceză. Studenții francezi au fost ghizi pentru studenții români și le oferă informații despre cele mai reprezentative clădiri din oraș. De asemenea, elevii au făcut un tur al Catedralei din Amiens. Aici, liceenii francezi au prezentat câteva informații studenților români despre istoria și arhitectura clădirii. La sfârșitul vizitei, elevii români au întocmit un jurnal al zilei.
La sfârșitul zilei, într-o activitate de debriefing, elevii au prezentat ceea ce au învățat despre cultura, civilizația, geografia franceză, despre cele mai importante momente ale istoriei Franței și Europei, despre cele mai importante figuri ale istoriei Franței, despre legăturile culturale dintre Franţa şi România. Elevii au făcut prezentări scurte în limba franceză pentru a prezenta ceea ce au învățat.
În această zi, participanții din România și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în franceză, au învățat despre istoria, cultura și civilizația Franței și și-au dezvoltă competențele de comunicare orală și scrisă în franceză. Elevii de la HasdEu au înțeles importanța conservării patrimoniului național și își vor îmbunătăți abilitățile civice.

Ultima zi la Airion

Vineri, în ultima zi a mobilității la EPL de l’Oise din Airion, liceenii lugojeni aceștia au participat la ore de franceză, matematică, fizică și istorie-geografie în școala gazdă. Elevii români de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au urmărit lecțiile pe baza unor chestionare și au reperat diferențele dintre diferitele sisteme de învățământ din Franța și România, comparând metodele de predare.

În a doua parte a zilei, elevii români și francezi au lucrat împreună pentru a realiza produsele finale ale mobilității: afișe, bannere etc. și au realizat o frescă colectivă cu acestea. În aceeași activitate finală elevii s-au intervievat reciproc și au participat la declamații de slam. La finalul activităților s-au acordat diplomele de participare.

În cadrul acestor activități, elevii români și-au dezvoltat abilitățile de lucru în grup, competențele de comunicare în limba franceză, oral și scris și au descoperit noi aspecte ale ale sistemului de învățământ din Franța. Elevii au dobândit cunoștințe de specialitate (franceză, matematică, fizică și istorie-geografie) și despre metodele de predare-învățare în Franța și și-au dezvoltat terminologia în limba franceză.

Cele mai recente stiri

  • Premii la TIC

    Premii la TIC

    Elevii Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” din Lugoj au obținut și în 2024 rezultate deosebite la Olimpiada Județeană de Tehnologia informației și a comunicațiilor. Astfel, elevul Ionuț Petreuș Ionuț, din clasa a XII-a A a obtinuț Premiul I și s-a calificat la faza națională. Flavius Mureșan, din aceiași clasă, a obtinuț Premiul al II-lea, iarGabriela Plunghean,…

  • Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și pentru dezvoltare

    Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și pentru dezvoltare

    La inițiativa UNESCO, ziua de 21 mai a fost declarată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.Elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, coordonați de profesorii Elvira Mâțu, Violeta Manzur, Anda Ursulescu-Lungu, Vasile Bilan, au celebrat azi, 21 mai 2024, această zi printr-o manifestare inclusă în proiectul „Diversitatea culturală – diferiți și totuși la…

  • Mențiuni la English made Fun

    Mențiuni la English made Fun

    La faza județeană a Concursului English Made Fun, desfășurat în luna mai 2024, la Timișoara, elevele Iasmina Ujhelyi și Rianna Voiculescu, din clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, au obținut câte o mențiune. Ambele elevele au fost pregatite de doamna profesor Mirela Dinu.

  • Premiu la concursul de matematică „Ioan Aron”

    Premiu la concursul de matematică „Ioan Aron”

    Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc etapa regională a Concursului de matematică „Ioan Aron”, competiție desfășurată la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din Arad. Așa cum ne-a obișnuit, Vlad Tioc, din clasa a VI-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, pregătit de doamna profesor Doina Popîrlan, a obținut un binemeritat premiu III. Felicitări!

  • Erasmus+, Lugoj – Airion

    Erasmus+, Lugoj – Airion

    Encore une fois, entre amis Între 13 și 18 mai 2024, 16 elevi și trei profesori de la EPL de l’Oise (Airion, Oise, Franța) participă la o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj. Activitățile de învățare din cadrul acestei mobilități au un puternic caracter practic și sunt menite să contribuie la dezvoltarea competențelor…

  • Cele trei Sinagogi.Punct final al proiectului „The Jews of Thessaloniki and Banat”

    Cele trei Sinagogi.Punct final al proiectului „The Jews of Thessaloniki and Banat”

    Elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au fost implicați, în perioada noiembrie 2023 – mai 2024, în proeictul „The Jews of Thessaloniki and Banat: A History That Must Never Be Forgotten”, proiect finanțat de The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights și desfășurat în colaborare cu elevii de la 2nd Model…

  • Târgul liceelor

    Târgul liceelor

    În 15 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș a orgqnizat cea de-a XXII-a ediție a evenimentului „Târgul Ofertelor Educaționale ale Liceelor Timișene”.La Lugoj, evenimentul s-a desfășurat la Universitatea Europeană Drăgan. În cadrul târgului, elevii Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” au prezentat elevilor din clasele a VII-a şi…

  • Premii la Olimpiadele Comunicării

    Premii la Olimpiadele Comunicării

    Evenimentul „Politehnica, un pas spre viitorul tău!”, organizat de Universitatea Politehnică din Timișoara, reunește la fiecare ediție mi de elevi de liceu, care participaă la concursurile organizate de cele 10 facultăți. În cei peste 200 de elevi înscriși în anul 2024, s-au regăsit și elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, care au…

  • Succese la olimpiadele de limbi moderne

    Succese la olimpiadele de limbi moderne

    La sfârșitul lunii aprilie 2024, la Iași, s-a desfășurat faza națională a Olimpiadei de limbi romanice. La această competiție, eleva Carmina Crăciun, din clasa a X-a B, pregătită de doamna profesor Adriana Branga, a obținut o mențiune specială la limba franceză.În aceiași perioadă, la Deva, a avut loc faza națională a Olimpiadei de limba engleză.…

  • Erasmus+ Athis-Mons – Lugoj

    Erasmus+ Athis-Mons – Lugoj

    În mobilitate la Lycee Marcel Pagnol Luni, 22 aprilie 2024, 10 elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au început o mobilitate Erasmus+ de cinci zile la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța). La prima oră a dimineții, elevii din România au fost primiți de conducerea școlii gazdă și de elevii francezi implicați…

  • Călătoria continuă… drumul spre antreprenoriat

    Călătoria continuă… drumul spre antreprenoriat

    Acum aproximativ două luni, 50 de elevi ai Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, elevi în clasele a X-a A, B și C au pornit într-o minunată călătorie în lumea fascinantă a autocunoașterii, cunoașterii și antreprenorialului. Această călătorie a fost posibilă datorită Proiectului InnoMate – „Inovație pentru viitor” proiect derulat de Fundația United Way în…

  • Premii la faza națională a olimpiadei de limba ucraineană

    Premii la faza națională a olimpiadei de limba ucraineană

    În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani, s-a desfășurat a XXX-a ediție Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – faza națională, un eveniment de prestigiu care își propune să promoveze și să susțină limba și cultura ucraineană.Elevii Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” au reprezentat cu onoare județul Timiș și au obținut numeroase premii și…