Istoria incepe in anul 1903…

Dacă ar fi să recompunem din negura timpului imaginea de astăzi a liceului nostru, cu siguranţă că am “întâlni” pe acest drum câteva repere temporale, care ne călăuzesc până în prezent, dovedindu-ne că ne aflăm în faţa unei şcoli cu tradiţie.

Istoria începe în anul 1903, când s-a înfiinţat Şcoala Civilă de Fete,  care în 1915 devine şcoală comunală cu limba de predare maghiară şi poartă numele de Şcoală Gimnazială Comunală. După Marea Unire din 1918, după unirea Banatului şi a Transilvaniei cu România, de la 1 septembrie 1919, şcoala funcţionează cu limba de predare română. În anul 1920, unitatea primeşte avizul de a funcţiona ca şcoală de stat – statul suporta cheltuielile – şi instituţia începe să poarte denumirea de Şcoală Medie Civilă Română de Stat. Ca urmare a acestor demersuri, Ministerul Instrucţiunii Bucureşti, în 1921, încheie contract de statificare a şcolii cu primăria oraşului Lugoj.

În anul 1925 prin Ordinul nr. 123287 din 6 septembrie 1925 şcoala primeşte denumirea de Gimnaziu de Fete, iar de la 1 septembrie 1926 numele şcolii va fi Liceul de Fete. Prin Decretul 397/1927 liceul poartă denumirea de „Iulia Hasdeu”. În urma reformei din 1948, prin care s-a dat învăţământului o nouă structură de organizare, şcoala funcţionează în anul şcolar 1948 – 1949 cu clasele I – IV (128 elevi), clasele V – VII (87 elevi) şi clasele VIII – XI (156 elevi).

Din octombrie 1954, şcoala poartă numele de Şcoală Medie nr. 15, funcţionând cu clasele I – X, cu un total de 430 elevi, iar în anul 1960 îşi începe funcţionarea cu un număr de 17 clase, cuprinzând un număr de 535 elevi. Din octombrie 1965, şcoala este denumită Liceul nr. 2 şi îşi desfăşoară activitatea în noul spaţiu (având la dispoziţie 22 de săli de clasă şi 756 elevi). Începând cu anul şcolar 1968/1969, numărul de clase creşte şi se înfiinţează clasa a IX-a cu profilul real. Sub această formă funcţionează până în 1972 când, prin adresa nr. 215 din 14 septembrie 1972, liceul se transformă din Liceul de Cultură generală nr. 2 în Liceul Industrial în subordonarea M.E.I. Liceul a redevenit liceu teoretic, preluându-se numele „Iulia Hasdeu” din anul şcolar 1990/1991.

Tot din 1990/1991, liceul a reluat şi pregătirea claselor de gimnaziu în paralel cu clasele IX – XII, corespunzătoare liceului. Menţionăm că preferinţa pentru numele “Iulia Hasdeu” a fost susţinută de constituirea şcolii de-a lungul unei lungi perioade ca şcoala de fete. Începând cu iunie 2004 Ministerul Învăţământului decide schimbarea statutului, precum şi numele instituţiei, de la cel de liceu teoretic la cel de COLEGIUL NAŢIONAL “IULIA HASDEU”. 

La începutul anului școlar 2018/2019, prin ordinul Ministrului Educației, școala revine la numele de Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”.

Cele mai recente stiri

  • Lecția despre romane grafice

    Lecția despre romane grafice

    Elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj sunt implicați în proiectul Facts not Fiction, proiect la care participă școli din mai multe țări din Europa. Activitățile sunt coordonate de EuroClio – European Association of History Educators și de Institutul Intercultural din Timișoara și care se desfășoară în perioada septembrie 2024 – decembrie 2025,.…

  • Mențiune la Olimpiada de matematică

    Mențiune la Olimpiada de matematică

    În acest week-end s-a desfășurat la Timișoara Olimpiada de Matematică – faza județeană. Așa cum ne-a obișnuit, elevul Vlad Tioc, din clasa a VII-a, pregătit de doamna profesor Doina Popîrlan, a obținut un rezultat remarcabil competiția menționată, respectiv o mențiune.

  • Erasmus+ Lugoj – Athis-Mons

    Erasmus+ Lugoj – Athis-Mons

    În perioada 3-8 martie 2025, 6 elevi și doi profesori de la Lycee Marcel Pagnol (Athis-Mons, France) participă la o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj. Prima zi a mobilității a început cu primirea oaspeților din Franța de către conducerea școlii gazdă și cu activități interactive de intercunoaștere. La ora 10, elevii…

  • Jewish Traces in Western Romania

    Jewish Traces in Western Romania

    Pentru a înțelege importanța comunității evreiești din vestul României, un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj s-au implicat în proiectul Jewish Traces in Western Romania / Urme evreiești în vestul României. Proiectul se desfășoară în cadrul liceului lugojean în perioada decembrie 2024 și mai 2025 și este cofinanțat de TOLI…

  • Acțiune ecologică la HasdEU

    Acțiune ecologică la HasdEU

    Vineri, 7 martie 2025, elevii voluntari de la Liceul Teoretic Iulia Hasdeu, implicați în proiectul „Together for the Right Future”, și partenerii lor din Franța aflați la Lugoj într-o mobilitate Erasmus+, s-au implicat într-o activitate de ecologizare a malul râului Timiș. Înarmați cu saci și mănuși, elevii de la strâns deșeurile aruncate la întâmplare pe…

  • Premiul I la chimie

    Premiul I la chimie

    Duminică, 2 martie 2025 a avut loc etapa judeţeană a Concursului Naţional de Chimie “Lazăr Edeleanu”, competiţie desfăşurată la Şcoala Gimnazială nr. 30 din Timişoara. La acest concurs, Octavian Andrei Lupulescu, elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic “Iulia Haşdeu” Lugoj, pregătit de doamna profesor Ana Claudia Bârlea, a obţinut Premiul I şi s-a…

  • Mărțișorul literar

    Mărțișorul literar

    Obiceiul de mărțișor a fost inclus în Lista elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO în anul 2017.Obiect confecționat din diverse materiale, cu nelipsitul șnur bicolor, mărțișorul nu este doar un obiect.Este un simbol. El poate transmite nenumărate gânduri. Poate însemna “Te iubesc!”, “Te respect!”, “Te apreciez!”, “Îți mulțumesc!”, “Îți sunt recunoscător!” și nu…

  • O zi hasdEUropeană

    O zi hasdEUropeană

    Vineri, 7 martie 2025, în cadrul proiectului „HasdEU alege să descopere EUropa”, proiect de tip Jean Monnet Actions in other fields of Education and Training: Learning EU Initiatives din cadrul programului Erasmus, elevii din clasele a X-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au participat la mai multe activități de învățare la Timișoara.…

  • Activități în cadrul proiectului „HasdEU alege să descopere Europa”

    Activități în cadrul proiectului „HasdEU alege să descopere Europa”

    În cadrul proiectului „HasdEU alege să descopere EUropa”, proiect de tip Jean Monnet Actions in other fields of Education and Training: Learning EU Initiatives din cadrul programului Erasmus, elevii din clasele a X-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj s-au implicat în activități de învățare în perioada Săptămânii „Școala Altfel” sub coordonarea doamnelor…

  • Together for the Right Future

    Together for the Right Future

    Proiectul „Together for the Right Future”, implementat în anul școlar 2024/2025 în cadrul Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, își propune să dezvolte abilitățile civice și ecologice ale elevilor de la HasdEU în contextul schimbărilor climatice severe. În etapa a III-a a proiectului, în perioada Săptămânii Altfel, echipa de elevi voluntari implicați în desfășurarea activităților…

  • Activitățile clasei a IX-a C în „Școala Altfel”

    Activitățile clasei a IX-a C în „Școala Altfel”

    Elevii clasei a IX-a C, coordonați de doamna profesor Elvira Minodora Mâțu, s-au implicat într-o largă paletă de activități în timpul săptămânii „Școala Altfel”. Luni, în 3 februarie 2025, elevii din clasa a IX-a C au descoperit comorile Lugojului, observând, la pas, clădirile și monumentele din patrimoniul arhitectural și cultural al orașului de pe malurile…

  • Vizită la stomatolog

    Vizită la stomatolog

    În cadrul Săptămânii Altfel, elevii clasei a X-a B de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, însoțiți de doamna dirigintă Ionela Pârvoni, au vizitat la cabinetul stomatologic al domnului doctor Armin Adam. Domnul doctor, care este și absolvent de Hasdeu, le-a vorbit elevilor despre importanța igienei orale, alimentele care sunt dăunătoare dinților și despre…